Klíčením semen v nich dochází k významnému nárůstu živin

Pochutnat si na rostlinných klíčcích může každý. https://www.databazeknih.cz/knihy/hroby-predku-75735 Jsou chutné jako samostatná příloha k hlavnímu jídlu, anebo jako součást zeleninového salátu. Co je na nich tak pozoruhodného, že se o tento proces zajímali generace našich předků?naklíčená řeřicha

Vznik nového života

Klíčení semen https://www.nakliceno.cz/ je proces, při němž se k životu probouzí rostlinné semeno. V tu chvíli si uvědomíme, že se jedná o živý organismus, který dokáže uvnitř semene přežít i několik měsíců či let. Vyčkává pouze na vhodnou příležitost, aby započal růstovou fázi, a to teprve tehdy, jsou-li k tomu přijatelné podmínky.
Ty nastávají vzájemnou kombinací základních vlivů vlhkosti a tepla. Je tedy poměrně snadné položit semínka na kousek ubrousku, pravidelně jej vlhčit a mít je doma při pokojové teplotě, klíčky se začínají tvořit již po několika dnech. Pro novou rostlinu to znamená počátek růstového vývojového stádia a pro nás možnost využít příznivých podmínek lepší stravitelnosti jednotlivých složek uvnitř semena a klíčku.

Co obsahují klíčky

V každém z nich dochází k rozkladu složitých cukrů na jednoduché řetězce, což vnímáme jako pocit sladké chuti. Sacharidy jsou v této podobě snadno stravitelné a využitelné jako zdroj energie. To samé platí o dusíkatých látkách – bílkovinách, které se mění na složky aminokyselin, s nimiž náš organismus nakládá jako se stavebními kameny pro růst nových tělesných buněk.zeleninový salát s rostlinnými klíčky
Velmi významnou složkou jsou vitamíny a živé enzymy. Obsah vitamínů B enormně vzrůstá a co je velmi důležité zejména v zimě – tvoří se kyselina askorbová – vitamín C. Vitamín C je jednou z nejdůležitějších látek v lidském organismu pro podporu imunitního systému a je potřebný i jako katalyzátor u přibližně pěti stovek biochemických reakcí. Musíme jej dodávat v potravě pravidelně a zvláštní pozornosti by měli věnovat lidé chronicky nemocní, rekonvalescenti a také kuřáci, konzumenti alkoholu a nezdravých jídel s nadměrným množstvím živočišných tuků.